dimecres, 16 d’abril del 2008

EL NOU GOVERN ÉS UN PAS ARRERE

NOTA DE PREMSA DE LA CONFEDERACIÓ ESTATAL D'ECOLOGISTES EN ACCIÓ
El nou Govern és un pas arrere
12 d'abril de 2008


Per a Ecologistes en Acció, el nou Govern que hui ha presentat José Luis Rodríguez Zapatero suposa un pas arrere perquè unifica les competències de medi ambient, agricultura i pesca, llevant prioritat a l'avanç cap a la sostenibilitat. El Ministeri de Medi Ambient va ser el que millor va funcionar en l'anterior Govern, a pesar de les seues limitacions. D'aquesta manera, en vincular-lo a l'antic Ministeri d'Agricultura i Pesca, que s'ha caracteritzat històricament per donar suport a les polítiques més productivistes i insostenibles, José Luis Rodríguez Zapatero demostra per la via dels fets el seu menyspreu per escometre el necessari trànsit cap a la sostenibilitat.

El president del Govern ha passat de coquetejar amb la creació d'una vicepresidència de sostenibilitat, a diluir el Ministeri de Medi Ambient. Açò, unit al que va expressar en el debat d'investidura (la seua aposta per les grans infraestructures de transport, la gestió insostenible de l'aigua, la falta d'ambició en polítiques de reducció del consum energètic o l'aposta per internacionalitzar més l'economia espanyola) dibuixen un Govern obsessionat pel creixement econòmic, sense capacitat per a entendre que aquesta curtedat de mires ens submergeix encara més en una fortíssima crisi ambiental. Un Govern que practica el llavat verd d'imatge però no la sostenibilitat.

Segons el parer de l'organització ecologista, la nova ministra amb competències ambientals, Elena Espinosa, és una persona refractària a la lluita per la sostenibilitat, com ho ha demostrat en la seua actuació al capdavant d'Agricultura, Pesca i Alimentació en la passada legislatura, en la qual va apostar per l'agricultura industrial i els transgènics.

Posar en mans d'una economista com Elena Espinosa la direcció de temes delicats com ho són la gestió de l'aigua o la conservació de la biodiversitat suposa córrer el risc que aquests se supediten als interessos agroindustrials i productivistes. No és admissible que es gestionen l'aigua i la biodiversitat com a mers recursos per a fins agraris.

Per a Ecologistes en Acció, que Elena Espinosa gestione els residus, l'avaluació d'impacte ambiental, la qualitat de l'aire o el canvi climàtic suposa un seriós risc que la gestió s'oriente encara més cap al creixement en termes monetaris i no cap a una adaptació entre els límits del planeta i la vida de les persones.

Finalment, aquesta decisió suposa ignorar les organitzacions ecologistes que havien sol·licitat moltes vegades un augment del pes del Ministeri de Medi Ambient, justament el contrari del que ha fet ara el president del Govern.